Residència Roc Parés (setembre – novembre 2019) – Intercanvi amb La Chambre Blanche

BHDD

BHDD és una experiència d’art immersiva basada en una instal·lació interactiva que permet als participants viure la seva pròpia decapitació. Més enllà de la violència d’aquest enunciat, BHDD és un projecte de recerca experimental que té com a objectiu investigar la desconstrucció de la subjectivitat virtual i la seva funció mediadora de l’experiència humana en entorns audiovisuals interactius.

La confluència del punt de vista del personatge, la càmera i el públic que va donar lloc a la crítica del POV en el llenguatge cinematogràfic des d’una perspectiva de gènere (Laura Mulvey, Visual Pleasure i Narrative Cinema, Screen, 1975) torna a prendre una importància enorme en aquesta etapa en què l’art immersiu i interactiu busca la seva pròpia sintaxi, però roman ancorat en les fórmules representatives del cinema i la televisió.

En aquest moment (estiu de 2019) tinc al meu estudi un prototip operatiu de la instal·lació. Aquest prototip funciona amb un mesclador de vídeo que manipulo en temps real per tal de produir l’experiència. Durant la meva residència a La Chambre Blanche, tinc la intenció de desenvolupar BHDD en una instal·lació autònoma totalment funcional, que permeti interactuar sense assistència. Per a això, necessitaré incorporar un programador informàtic que pugui automatitzar tot el procés, permetent un flux raonable de públic.

Roc Parés (nascut a Ciutat de Mèxic, Mèxic el 1968. Viu i treballa a ​​Catalunya) Artista i investigador en comunicació interactiva, l’obra de Parés es caracteritza per l’experimentació poètica i crítica amb les tecnologies digitals i ha estat presentada i exposada en festivals, centres d’art i museus d’Europa, Amèrica i Àsia.

El seu compromís amb una cultura interdisciplinària (que defensa pel seu potencial antidogmàtic i pel seu poder civilitzador), l’ha portat a explorar les interseccions entre art, ciència, tecnologia i societat. Parés és doctor en Comunicació Audiovisual i llicenciat en Belles Arts. És professor i investigador al departament de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i els seus projectes de recerca han estat publicats per la British Computer Society, Academic Press, FECYT, Macba i MIT Press, entre d’altres.

Ha llançat plataformes pioneres en art electrònic, com, per exemple, «Galeria Virtual» (1993-2000), dedicada al desenvolupament de la realitat virtual com a mitjà d’art; ‘Macba En Línea’ (1995-1997), una plataforma pionera per a net.art; i M.A.L. (2011-2013), un laboratori d’art amb telèfons intel·ligents. Del 2010 al 2015 va ser codirector del màster en Arts Digitals, UPF.

El 2017 va comissariar juntament amb Mery Cuesta la participació catalana a la 57a Exposició d’Art de la Biennal de Venècia amb el projecte «La Venezia che non si vede. Unveiling the Unsee», d’Antoni Abad. Des del 2018, Roc és membre del Sistema Nacional de Creadors d’Art de Mèxic (SNCA).

Més informació aquí

Categorías: Blog, General y membres.