Residència Mònica Campdepadrós (setembre 2020)

DE LA TERRA A LA TERRA? [HUMANITAT EN TRANSICIÓ], és un projecte d’investigació i creació plàstica amb ceràmica i al voltant de la ceràmica com a mitjà expressiu, que voldria respondre a la pregunta: Com crear un discurs específicament contemporani des d’una tècnica que ens remet a quelcom manual i ancestral, en una era tecnològica i trans -o ja pròpiament- post humana?

Sorgeix en el context de noves realitats deshumanitzants, sense referents ni direccions clares com a espècie; amb un col·lapse climàtic, de salut i de sistema sociopolític i econòmic presents; vivint vides virtuals i immersos en les postveritats. Des d’aquest punt de partida, què pot aportar la creació contemporània amb la tècnica de la ceràmica?

Mitjançant l’experimentació i la creació, vol esbossar possibles vies de resposta i potser de reconnexió. Des de la posada en evidència de les derives, contradiccions i crisis com a espècie, i potser també des de la cerca d’un camí de tornada a quelcom ancestral que s’esvaeix, deixant-nos orfes. DE LA TERRA A LA TERRA? [HUMANITAT EN TRANSICIÓ], pretén alçar un pont amb la ciutadania, amb obres i propostes d’activitats on siguin presents tant preguntes i reflexions sobre aquestes noves realitats, com l’obertura d’un pas per tornar a ‘arrelar’ no des del retrocés, sinó avançant des d’uns valors ètics i amb consciència.

Mònica Campdepadrós, creu que la ceràmica, on opera un procés de transformació alquímica i on intervenen les mans -el cos físic- i els quatre elements amb la terra com a base, pot esdevenir una via certament òptima per aquest propòsit dialèctic, transcendint l’objecte utilitari o ornamental i interpel·lant sobre l’immaterial des de la matèria.

 Mònica Campdepadrós  (Barcelona el 1968) és artista multidisciplinària i viu a l’Alt Empordà. Polièdrica, treballa des línies conceptuals i especulatives, fins a altres treballs a partir d’objecte trobat. Els seus projectes van abordant diverses arestes de la realitat, cercant aprofundir en el coneixement del món i l’autoconeixement, la consciència i l’espiritualitat. Alhora ens interpel·la sobre diversos aspectes socials i estructurals, la relació amb l’entorn, la natura i els altres. Tot i que empra diverses disciplines, està centrada en el volum, l’escultura i la instal·lació a la natura i a l’espai públic, explorant les possibilitats expressives de cada material emprat. Ha sigut becada per Transefímers, obtingut una beca Agita a la creació pel projecte ‘Cadiretes’, una beca Baldiri Reixach pel projecte ‘Re/animar’ i seleccionada als Premis ArtsFAD. Des de 2011 ha comissariat exposicions col·lectives, realitzat diverses exposicions individuals i exposat en diversos certàmens, galeries i museus. És cofundadora del grup Vibra.

Campdepadrós és la guanyadora de l’edició 2020 de la Beca en Ceràmica Contemporània, que es porta a terme en col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art de Girona.

Categorías: Blog, General y membres.