Residència Jordi Martoranno (setembre 2019)

Marca d’aigua – Empremta de fusta

Residència en gravat contemporani

En col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art de Girona

Marca d’aigua – empremta de fusta, és un projecte que es va començar a gestar fa uns anys, quan van convidar l’artista a fer una residència al Marroc que finalment no va dur a terme. Molts dels conceptes que aleshores van quedar aparcats, ara es desenvoluparan en el context de la ciutat de Girona, amb noves idees i aportacions totalment renovades.

Es tracta de fer una recerca «arqueològica» de suports de fusta en desús que resten oblidats en diferents tallers de fusteria de la ciutat. Retalls, formes aparentment inútils i silenciades pel temps, per l’oblit i pel canvi d’hàbits de treball d’aquest col·lectiu.

Hi ha una voluntat de crear un llenguatge singular al voltant d’aquesta idea i de concebre la forma i el format de les obres segons el material que es trobi i segons les condicions en que estigui.

Es farà una recerca de peces, que expliquin alguna cosa sense cap intervenció o manipulació directa, només amb la seva disposició en l’espai plàstic pròpiament dit.

De fons, la idea de posar en valor l’essència i la tècnica del gravat en fusta recuperant en la nostra contemporaneïtat volàtil una disciplina mil·lenària, que ha deixat una profunda petja en la nostra cultura occidental des d’Albert Dürer, fins a les xilografies japoneses.

El món sencer és una matriu gegant (entesa com una planxa o suport preparada per ser estampada) i totes les coses que el componen són susceptibles de deixar empremta trobant-se en tot moment a la nostra disposició. Aquestes formes o objectes, estan esperant ser descobertes per la nostra mirada i ser finalment legitimades a través de qualsevol disciplina artística.

Partint de la mil·lenària tècnica de la xilografia japonesa i utilitzant un paper japonès molt peculiar s’empraran els diferents tacs de fusta trobats a l’atzar, estampant a una sola tinta.

Aquesta tècnica permetrà respectar al màxim les diverses textures originals de les fustes. D’aquesta manera, la fusta expressarà el seu propi llenguatge, sense voler cercar una estampació perfecta, i fent-ho de manera totalment artesanal que permeti imprimir certa frescor en l’execució donant lloc a unes textures singulars.

En anteriors treballs, Jordi Martoranno (Girona, 1965) s’interessa per les relacions i la connexió que estableix l’home amb la natura i el cosmos. Recorre a referents provinents de cultures pre-arcaiques, però també a pensadors contemporanis.

Actualment, treballa en projectes d’antropologia semiòtica. Explora com i des d’on es generen les formes dels símbols, el seu origen i les seves propietats morfològiques. És un pintor que se sent còmode treballant en formats i materials diversos, i tant és així que ha realitzat interessants incursions en el camp de la ceràmica, el gravat i, puntualment, en el tapís contemporani.

Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona ha fet diverses residències artístiques a l’estranger, París, Toulouse, Ustka o Nova York. Ha estat guardonat amb el primer premi de pintura Honda Greens (Art Situations) de la Garriga, ha obtingut la Beca d’Arts plàstiques de la Generalitat de Catalunya i la Beca Kreas i ha participat de les exposicions viatgeres de la Diputació de Girona amb el projecte expositiu «Formes en correspondència» que s’ha pogut veure per tota la demarcació. Ha exposat a Barcelona, Torroella de Montgrí (Galeria Michael Dunev), Girona (Casa de Cultura i espai U, taller de gravat Lupusgràfic), Vilabertran(Canònica de Santa Maria) Beziers, França (Espace Riquet), Peralada (Centre Cultural Sant Domènec).

La seva obra es troba en diferents col·leccions com el Fons d’art contemporani (Ajuntament de Girona), la Baltycka Galeria Sztuky (Utska, Polònia), Fons d’Art Contemporani (Fundació Valvi, Girona), Col·lecció fons d’art contemporani (Diputació de Girona), Notre Damme Church (New York, EUA), Michael Dunev Art Project (Torroella de Montgrí), Galeria Artur Ramon(Barcelona) o la Fundació Vilacasas (Barcelona), entre d’altres.

Més informació aquí

Categorías: Blog, General y membres.