Ilaria Cuccagna, nova artista resident al Bòlit amb el projecte Imago Girona

Des del passat mes d’octubre, l’artista italiana Ilaria Cuccagna (Cesena, Itàlia, 1981) fa la seva residència a la ciutat de Girona, on hi desenvolupa el projecte «Imago Girona», fruit de l’intercanvi de residències d’artistes amb Rad’Art Project, Associazione Artéco.

Cuccagna ha estudiat escultura i fotografia a l’Acadèmia de Belles Arts d’Urbino i a la Facultat de Belles Arts de San Carlos, Universitat Politècnica de València. Des de l’any 2008 col·labora amb tallers de fosa artística a Itàlia, Anglaterra i Suïssa, contribuint a la realització de moltes obres escultòriques en bronze. Viu i treballa a Como (Itàlia).

Ha participat en exposicions individuals i col·lectives a Itàlia i a l’estranger, entre les quals destaquen “Abecedario della storia sotto il tappeto” (2011), MAR Museo Ravenna, “Officine dell’Arte” (a partir del taller amb Stefano Arienti i Italo Zuffi) a Careof-Fabbrica del Vapore a Milà i a “Migratio” (Mdina-Valletta, 2016), una exposició individual a l’Spazio Splendid de Valletta. Participa en el programa de residència FDV a Careof, Fabbrica del Vapore de Milà i al workshop del coreògraf Marcos Morau, comissariat per l’associació Cantieri, a Ravenna. L’any 2015 és convidada a la Biennal Mdina Contemporary Art de Malta, on realitza uns projectes site specific, en relació amb la història i el context sòcio-cultural del territori. Aquest mateix any també col·labora amb la Universitat de Malta, amb el Departament d’Història de l’Art, dirigint un taller sobre tècniques escultòriques.

L’any 2016 participa al projecte Stage as a social platform, un workshop per a la producció de la performance Continuum de Luigi Coppola, a Viafarini, Milà. El mateix any també és seleccionada per al projecte de residència que ens ocupa al Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, en col·laboració amb el projecte Rad’Art. Aquesta residència es desenvolupa els mesos d’octubre i novembre de 2016, i el seu projecte va estar seleccionat a partir d’una convocatòria oberta fruit de la col·laboració d’aquestes dues entitats.

El seu procés d’investigació artística explora els conceptes de memòria, procés i temporalitat, servint-se d’un treball basat en l’observació i estudi que lentament van conquerint la seva pròpia forma física, barrejant-se amb la seva vida personal.

Els seus projectes prenen forma física a través de materials naturals i residus industrials que l’artista situa en un diàleg constant entre les seves diferents energies. Les relacions que sorgeixen es concreten principalment en escultures o obres desenvolupades i realitzades in situ, i que es configuren com el resultat d’accions acabades, processos iniciats i alteracions de la matèria.

Imago Girona

Imago és una paraula llatina que es pot traduir com retrat, imatge, aparició, somni, visió, imatge il·lusòria, conte o al·lucinació. Per a la residencia al Bòlit he volgut acostar-me a la ciutat de Girona a través del tema de la memòria.

Vull acostar-me a la ciutat i els seus habitants amb una actitud explorativa per tal de definir un retrat, el més versemblant possible, d’aquest lloc. Des d’aquests diàlegs amb la ciutat i la seva gent he constatat que la seva economia, basada sobre tot en el turisme, està contribuint al desenvolupament d’una història alterada respecte a la realitat.

Van naixent històries de personatges de fantasia, corroborats per mostres materials falses, creats només per afavorir i fer més interessants i divertides les visites turístiques a la ciutat.

En l’àmbit de la restauració arquitectònica també s’han permès intervencions poc respectuoses amb l’originalitat i l’antiguitat dels edificis històrics. En els darrers anys s’han privilegiat reconstruccions i restauracions de palaus antics segons principis d’idealització estilística, enlloc de mantenir les seves originalitats estètiques i funcionals.

Reflexionant sobre aquesta estranya actitud d’afavorir allò artificial, he anat cercant signes d’autenticitat dins els espais urbans (lletres i dibuixos gravats a les pedres amb les quals Girona va ser construïda)i naturals (plantes que creixen espontàniament en valls properes a la ciutat). Vull anar descobrint les marques d’un passat real, que poc a poc està desapareixent físicament i també de la memòria de les noves generacions. Tot aquest projecte s’elaborarà a partir de dibuixos, fotografies, sons i escultures.

Categorías: Blog, General, membres y novetats.