En primer lloc vull felicitar el Bòlit per recuperar el debat que es va produir fa 10 anys, en el si de la proposta del Consell de les Arts a Girona.
El tema del qual a mi se’m va demanar de parlar era el de col·leccions per raons òbvies: en aquells moments era director del Museu d’Art de Girona i vaig deixar la direcció d’aquest museu, per esdevenir cap dels Serveis de Museus de la Generalitat, càrrec en el qual només vaig estar-hi un any. A banda d’això, la meva vinculació amb diferents museus ha ocupat la major part de la meva trajectòria professional, dels prop de 40 anys de professió, 29 he estat en museus. Per tant, el tema col·leccions m’és proper i conegut.
Tanmateix, les col·leccions d’art contemporani tenen matisos propis, que en teoria poden fer el tema més complex. Evidentment l’art contemporani presenta aspectes singulars. Hi ha unes col·leccions d’art contemporani que responen als criteris convencionals de conservació, però n’hi ha d’altres de difícil conservació. Com pot arribar o formar part d’una col·lecció l’art efímer (plasmació plàstica d’un pensament, d’una realitat fugissera, en un suport difícil de conservar en termes clàssics), les instal·lacions o les performances? Senzillament no es pot. Podem considerar com a col·leccions aquelles creacions que només es poden conservar en format documentació? Aquesta documentació pot ser en paper, en suport imatge o en suport de so o en digital, o uns quants d’aquests combinats. En principi tinc dubtes, perquè el que percebem en aquests formats documentals pot ser només una aproximació fidel a la creació artística, però no és la creació artística en si mateixa. Potser l’avançament de la realitat virtual ho farà possible. Això no es plantejaria quan la creació original de l’artista es fa directament en un format documental. Senzillament el que vull fer veure és que la creació i conservació de col·leccions contemporànies tenen trets específics.
Tanmateix hi ha una reflexió més de fons, quan la creació esdevé patrimoni?, quin és el procés de patrimonialització de l’art contemporani? L’estructura d’aquesta presentació que va ser la base d’un debat més ampli, difícilment permet tractar en profunditat aquest tema i més quan hi ha treballs molt elaborats que ho han fet. No obstant això, sí que podem posar sobre la taula elements a debatre.
Una cosa esdevé patrimoni quan la ciutadania o una part d’ella s’identifica amb aquesta cosa i se la fa seva. No ha de ser la totalitat de la ciutadania, pot ser un sector, pot ser una elit intel·lectual o una elit econòmica que dona al producte x, un valor econòmic, un valor social, un valor cultural o un valor identitari, per tant crea l’interès per posseir-lo, per apropiar-se’l, per fer-se’l seu. Si un segment de la societat o la seva totalitat atorga aquests valors a un element o producte x (no m’atreveixo a anomenar-lo objecte), la conservació esdevindrà important per al col·lectiu, pel grau de representació que aquest li atorga.
Si no hi ha identificació d’una creació plàstica amb tota la societat o una part d’aquesta societat no hi ha patrimoni. Sense societat no hi ha patrimoni. Com es produeix aquesta identificació, quins són els seus mecanismes (quin és el procés de patrimonialització, d’apropiació de l’art contemporani, per part d’un col·lectiu). Això és objecte d’un altre debat, molt interessant i complex. Sempre hem de tenir en compte que el patrimoni és una construcció o una convenció social i/o cultural. Per tant, el que avui considerem patrimoni no té per què tenir la mateixa consideració per a generacions futures, perquè ha deixat de tenir un valor de representació per al col·lectiu.
Voldria recordar que tot art es fa per ser gaudit per l’entorn social i ser reconegut per ell o per una part d’ell. Ningú crea, fora excepcions per suposat desconegudes o poc conegudes, per gaudir només ell mateix de la seva creació. L’art està fet per rebre les mirades de l’entorn, les mirades externes. L’art és social per definició, des dels seus inicis, quan l’home del Paleolític representava en les parets de les coves animals i símbols, fins a l’actualitat.
Per tant, quines seran les col·leccions d’art contemporani, doncs precisament les que han tingut reconeixement més o menys ampli, però reconeixement social, en definitiva. Així doncs, seran aquestes obres les que la societat o una part voldrà conservar per a generacions futures i gaudir de la seva contemplació.
Finalment hi ha un tercer debat (hem parlat fins ara de la formació de la col·lecció contemporània, del procés de patrimonialització). El tercer debat és, qui ha de conservar aquest patrimoni? La resposta sembla evident, qui ha estat creat per fer aquesta funció: el museu. El museu ha de coexistir amb el Centre d’Art Contemporani i és més, hi hauria d’estar estretament lligat i connectat. El Centre d’Art Contemporani ha d’estar dedicat als artistes i al seu procés de creació. La creació s’ha de deslliurar de la despesa de la conservació i de l’exposició. Ha de ser un centre àgil, ha de facilitar la feina a l’artista. Però com es va parlar en el debat i em va fer notar la companya Anna Capella, l’argument no és econòmic sinó de concepte, perquè algú haurà de conservar l’art contemporani, independentment dels costos. És a dir, cada centre ha de tenir la seva funció.
Això aplicat a Girona significa que el futur Museu d’art contemporani haurà de tenir una necessària relació i connexió amb el Bòlit.
He intentat sintetitzar en poques paraules, concretament en dues pàgines, conceptes certament complexos. Espero haver-ho aconseguit. Si més no moltes gràcies a l’organització per permetre’m intervenir en el debat i espero que les meves aportacions hagin donat elements de reflexió a tenir en compte.
Aquest text està vinculat a la taula rodona «Què has fet, Bòlit?» que es va fer el 29 de novembre de 2018 i podeu veure aquí: https://youtu.be/hv7j3gTkLMQ