caesenfr

DANIEL GASOL

Souvenir, turisme i herències polítiques

Puja el volum per una millor experiència
Baixar
La dependència econòmica de l’illa respecte al turisme més agressiu va iniciar-se a tot Espanya durant el govern franquista. Als cinquanta, es va dissenyar l’apertura internacional del país per tal de revifar-lo econòmicament, es va convidar personatges com Eva Perón a fer una ruta pel país perquè alabessin les grans qualitats de la nació i es va devaluar la pesseta. Va ser en aquest punt que el turisme a l’Estat va convertir-se en un element simbòlic tant per als turistes com per als ciutadans. Per al turisme, Espanya fou el lloc ideal per estiuejar: barat, amb platges, bon clima, tranquil i amb molt potencial geogràfic. Per als ciutadans, el turisme fou el símbol de l’apertura al món, una forma de trencar amb les tradicions i veure altres realitats, però també es va convertir en una necessitat econòmica dependent, que va transformar el territori, la identitat i les relacions amb els símbols que representaven cada espai.

No obstant això, les formes a les quals ha derivat la societat i el turisme com a forma de “descans” poc tenen a veure amb la seva forma original. La formulació del turisme ha derivat únicament i exclusivament en l’economia com a motor principal d’avaluació respecte a la forma que tenim de mostrar-nos al món i ha tingut diverses repercussions en l’àmbit territorial, que són mostrades en aquest projecte.

El projecte analitza i retrata la noció de turisme des dels ciutadans com a herència política d’internacionalització del franquisme, i com afecta les estructures territorials (per ex. ocupant espais públics o convertint localitats en ciutats dormitori), de convivència, els símbols d’identitat (re)definida (com el castell d’Alaró o els souvenirs com a elements iconogràfics), per tal de convertir les dades recopilades en propostes simbòliques que (re)tornen l’espai públic i la identitat com a forma lligada a les tradicions històriques del context.

Actualment, el turisme s’ha convertit en molts contextos (gairebé en tots, podríem dir), per la implantació de les formes neoliberals del capital econòmic, en una forma de necessitat respecte a la supervivència dels territoris. Existeixen localitats, com és el cas de Magaluf (Mallorca), destinades únicament als turistes, a les festes, la diversió, l’alcohol i el sexe com a motor promocional per ocupar els espais hotelers de la localitat. Fins i tot, per molt semblant que pugui semblar, es fan convenis entre espais de diversió i grups de turistes contractants, que inclouen dietes, allotjament o assegurances “antiviolació”, les quals preveuen que les dones puguin avortar dins el territori de forma legal.

Tot i així, aquest tema, que sembla ser el símptoma d’una forma d’entendre el context des d’una perspectiva que poc pensa en allò social, conforma territoris de dependència econòmica i d’una aparent no-sortida, i assumeix estructures com a formes de vida úniques. Aquesta acceptació d’estructures es posa en pràctica a partir de l’acceptació del turisme com a forma vital i única de supervivència, i enfronta altres punts de vista ciutadans que reclamen una altra forma de supervivència més propera a la qualitat del teixit social que a la dependència econòmica del context implantat des de la política. Malgrat que Mallorca, en l’actualitat, poc té a veure amb una Mallorca que pretén lluitar per la seva identitat, història i espais... A causa de la crisi global, els habitants de l’illa veuen el turisme com una amenaça, però de la qual depenen resignats.
Durant la primera setmana vaig observar que Alaró, sent un context proper, un poble dormitori proper al context de Palma, és un espai on els "turistes" són benvinguts. No acabava d’entendre que un espai tan petit com és Alaró fos tan acollidor amb centenars de turistes que inunden els carrers i les places... Tot i així, mitjançant enquestes i preguntes, i relacionant-me amb persones de l’entorn vaig arribar a entendre el perquè de tot plegat.

Primer, Alaró és un poble on els “forasters” no són cosa nova... Des dels anys setanta el poble rep gent forana i hi conviu; primer, empresaris que cercaven una mà d’obra barata, i després, empresaris que van arribar al context i van portar la seva pròpia mà d’obra (sobretot d’Anglaterra i Alemanya). Els alaroners estan acostumats a veure el poble ple d’habitants que no són propis del poble, i per tant, els nouvinguts no els resulten estranys, més aviat al contrari.

Segon, perquè tal com vaig poder constatar a les enquestes realitzades, el 100% ha treballat o treballa en el sector del turisme, o hi ha tingut relació en algun moment, per tant, en depenen en qüestions econòmiques, ja sigui perquè hi tenen una fàbrica o perquè consumeixen o compren a establiments del poble.

A Alaró hi podem veure dos grups diferenciats:

_Els habitants forasters que fa anys que hi habiten, tot i no haver-s’hi “integrat” (n’hi ha alguns als quals encara els és complicat parlar mallorquí, català o castellà, tot i que fa anys que hi viuen), creen els seus propis grups i tenen els seus llocs per relacionar-se. No solen tenir relacions directes amb la gent d’Alaró... es coneixen però viuen vides paral·leles.

_La gent originària d’Alaró, que basa la seva economia en el sector del turisme, del qual depèn econòmicament. Malgrat que hi ha negocis o establiments on la gent sol anar perquè estan portats per natius, els forans també els empren de forma regular.
Després de visitar Palma i voltar per espais plens de turistes que trien l’illa per la diversió i el clima, vaig observar que el context de l’illa s’enfoca al turisme, no només es fa palès en la dependència econòmica, sinó que crea un simbolisme determinat carregat de signes, amb iconografies que tenen reminiscències d’una Espanya dels setanta, en què el sexe, el bon temps, el menjar barat i bo i els toros formen part d’una estètica concreta. Aquestes imatges formen codis que els turistes desxifren a partir del (des)coneixement global sobre un país concret que arrossega una herència cultural i visual determinada.

A les botigues de souvenirs, sembla que s’enfronten objectes que entre si creen jerarquies per vendre’s i que conformen una estètica determinada que aglutina conceptes, com els barrets mexicans amb els toros, els siurells (xiulet en forma d’objecte representatiu de la ceràmica popular mallorquina, se n’han fet de diverses tipologies, incloent els que incorporen formes antropomòrfiques o zoomòrfiques; s’han fet servir com a joguina per a nens de famílies humils, tot i que durant el segle XIX i principis del XX es van tornar a posar de moda) amb didals amb imatges dels reis d’Espanya o encenedors del Che amb postals que mostren dones semidespullades a la platja.

Un dels elements que van néixer de tot el projecte just al final (en forma de publicació sobre el turisme, la globalització, la iconografia i el simbolisme global com a forma de supervivència actual) fou “Postals: representació iconogràfica a 5 cèntims d’euro”. Durant tot el meu viatge, vaig anar recopilant, càmera en mà, diverses imatges, instantànies que més enllà de representar escenes determinades a manera de turista, vaig voler capturar altre tipus d’escenes que passen desapercebudes per als capturadors d’imatges en massa, i que no formen part de l’estètica que volen representar: fotos de persones demanant, cartells decadents d’Iberia o cafeteries tancades i que jo no resulten modernes per al públic...


El vídeo, que duu per nom La imatge exterior, la dependència econòmica i el poder balear, amb una durada d’1 hora i 30 minuts aproximadament, es divideix en diverses fases que expliquen la internacionalització espanyola durant el franquisme, que va vendre a Europa i Nord-amèrica, aquella idea de sol i platja, la progressió del turisme, la dependència econòmica a partir de la facturació d’empreses de sabates i com el turisme va fer-les desaparèixer, com Alaró s’ha convertit en un poble dormitori on gairebé tots els habitants han treballat o treballen en el sector serveis o de com l’Ajuntament ha donat suport al Consell de Mallorca per convertir la serra de Tramuntana en patrimoni de la humanitat per atraure visitants, i per tant, dependència de l’economia local respecte al foraster.

Al vídeo, apareixen entrevistes a diverses persones vinculades a Alaró, com l’actual alcaldessa, el mateix Tomeu Simonet o Biel M., un "personatge" de la localitat vinculat al creixement de la indústria de la sabata. També trobem films sobre el mal temps econòmic d’Alaró durant els noranta (època en què Alaró es resisteix al turisme en forma de barricada), vídeos amateurs dels anys setanta gravats per turistes i extractes de pel·lícules que doten el documental d’una visió de l’illa des de fora i des del context d’Espanya sobre la idea de turisme.

Editant les entrevistes, vaig veure que tres de les persones que hi apareixen van plantejar la visita dels nord-americans com un fet de gran importància al poble, no només des del punt de vista econòmic, sinó social. D’aquí neix la intervenció “Que vénen ets americans”, una frase molt repetida durant els setanta, amb les visites dels nord-americans al poble per conèixer i visitar les fàbriques amb les quals treballaven, amb una mà d’obra molt barata. La intervenció va durar un dia, es van repartir cartells pel centre de la vila, i fotografiar persones que els miraven. El cartell, intencionadament, explica com el govern franquista va beneficiar-se del context de l’illa, l’econòmica mà d’obra i el paisatge que progressivament va transformar per dirigir-lo al turisme.