LA PANACÉE. CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA. MONTPELLER
La Panacée, centre de cultura contemporània de la ciutat de Montpeller, va obrir les seves portes el 22 de juny de 2013.
Situat al centre de la ciutat, aquest espai de cultura contemporània aposta per exposicions i activitats transdisciplinàries que integrin les arts visuals, les noves formes d’escriptura i les tecnologies digitals.
Com a plataforma de creació i experimentació, La Panacée proposa una relació renovada amb l’art a tota mena de públics. La seva missió és descobrir, assessorar i produir els artistes, i fomentar, gràcies a les residències, les noves pràctiques artístiques d’un món en constant evolució.
Els estudiants ocupen un lloc preferent amb la integració, dins la Panacée, d’una residència universitària, creada gràcies a la col·laboració entre la ciutat de Montpeller i el CROUS (organització d’ajuda als estudiants).
La Panacée s’inscriu en el grup dels grans centres d’arts europeus creats aquests darrers anys i que es caracteritzen per la noció de la cultura contemporània, per acollir gran diversitat de pràctiques artístiques i per experimentar noves relacions entre l’art i el públic.
Història
L’edifici de La Panacée va ser seu de l’Escola Reial de Medicina, de l’Escola de Farmàcia i del Laboratori Nacional de Salut. És un dels símbols més destacats de la història mèdica de la ciutat de Montpeller.
NOVES PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES I CULTURALS
La Panacée explora diferents projectes artístics que comparteixen un interès comú: descubrir com percebem aquest món en evolució constant.
Els entorns tecnològics
I com aconsegueixen transformar les pràctiques artístiques i la nostra manera de percebre i pensar.
La transformació de l’escriptura
Consisteix en acompanyar projectes que experimentin amb l’escriptura en nous suports i afavorir la interacció entre autors i artistes de diferents disciplines.
Qüestionar el sistema de l’art
La Panacée convida artistes i comissaris francesos i estrangers a qüestionar-se de manera crítica el sistema de l’art: el concepte d’autor i propietat, d’exposició i de visita.
Un centre obert a les escenes artístiques internacionals
Que permeti establir, en el marc d’una cooperació descentralitzada, lligams entre artistes estrangers i del país.
REINVENTAR LA RELACIÓ DELS PÚBLICS AMB L’ART
Les activitats digitals reconfiguren la nostra relació amb l’art i la cultura i, com a resultat, es transforma tant la manera d’apropiar-nos dels objectes artístics i culturals, com la forma de compartir experiències o construir la nostra memòria per a l’arxiu digital.
El repte, per a la Panacée, consisteix a reinventar la relació entre els visitants, les obres i l’espai, sobre la base de l’experiència i l’intercanvi. S’anima els participants a practicar, intervenir, intercanviar i a establir un diàleg amb les obres i La Panacée.
La Fabrique du sensible
La Fabrique du sensible acull activitats de mediació i pedagogia. Ofereix a tothom la possibilitat de fer, crear, fabricar i teixir el seu propi vincle amb l’univers artístic al qual es veu confrontat.
Artistes, agents externs i mediadors s’encarreguen d’animar uns tallers oberts a tots els públics.
Le Musée de la conversation
Le Musée de la conversation programa exposicions i una agenda d’activitats al voltant de la paraula: conferències, col·loquis, trobades, intercanvis i difusió de recursos.
L’escola de La Panacée
Les noves pràctiques generen també noves relacions entre la cultura i la difusió del coneixement. Davant d’aquesta realitat, La Panacée té previst implementar gradualment l’Escola de La Panacée. Aquest espai, obert a tothom, vol encoratjar nous mètodes d’aprenentatge relacionats amb les tecnologies digitals, partint d’una perspectiva transdisciplinària i interactuant amb les exposicions.
ARTISTES COL·LABORADORS
La Panacée ha convidat artistes, dissenyadors, arquitectes, grafistes i desenvolupadors a crear projectes que reforcin la presència de l’art en la vida del centre. Han col·laborat en el projecte:
ABRèGe & Kidnap Your Designer, 1024 Architecture, Cigüe, Sébastien Cordoléani i Coloco.
UN ESPAI D’ART OBERT A TOTS ELS PÚBLICS I GRATUÏT
La Panacée proposa una gran varietat d’espais: sales d’exposició, una cafeteria, un pati, un auditori, un centre de recursos…
Aquest entorn tan complet afavoreix els intercanvis entre artistes, estudiants i investigadors.
L’entrada a les exposicions és gratuïta i s’organitzen nombroses activitats per a tots els públics (adults, nens, adolescents).
La Panacée és un espai accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
Per a més informació (workshops, perfomance, esdeveniments, conferències…)
LA PANACÉE
Centre de culture contemporaine
14 rue de l’Ecole de Pharmacie – 34000 Montpellier
T + 33(0)4 34 88 79 79 – www.lapanacee.org
VILLE DE MONTPELLIER
Direction de la Culture & du Patrimoine