Museu de l’Empordà. Figueres

www.museuemporda.org

La creació del Museu de l’Empordà ha estat vinculada a l’Ajuntament de Figueres des de que es va aprovar la seva creació el 1946. Tot i així, la història de les seves col·leccions es remunta a finals del segle XIX, quan l’institut Ramon Muntaner de Figueres rebé peces en dipòsit procedents del Museo del Prado, aquest dipòsit s’amplià al 1887 i al 1947. El Museu era emplaçat a la primera planta de l’institut; a partir del moment de la seva creació, van començar a entrar-hi rellevants donacions i dipòsits.

El 30 d’abril de 1971 s’inaugurà l’edifici actual amb motiu del creixement del fons del Museu i de l’oferiment de la rellevant donació de l’escultor i col·leccionista Frederic Marès, composta de diverses col·leccions d’arqueologia, objectes medievals —entre ells capitells de Sant Pere de Roda—, talles gòtiques i renaixentistes, documents històrics, destacant-ne els referits a l’inventor del submarí Narcís Monturiol

Des dels seus inicis, l’objectiu prioritari del Museu ha estat enriquir aquesta col·lecció permanent d’obres d’art, propòsit aconseguit sobretot a partir de donacions, però també amb dipòsits, cessions, dacions, adquisicions i ajuts a la producció. El fons del Museu de l’Empordà, divers i amb peces d’especial relleu dins el panorama artístic català, aplega arqueologia, art medieval i pintura moderna i contemporània. En destaca sobretot el fons d’art empordanès (Blanquet, Dalí, Reig, Massanet, Vallès…) i la col·lecció d’art català (Sorolla, Casas, Mir, Nonell, Gargallo, Tàpies, Cuixart…).

En els darrers anys, responent a la voluntat de reforçar i completar les col·leccions d’art històric empordanès que aplega el museu, s’han incorporat noves obres que permeten articular una panoràmica de la creació contemporània actual, aplegant artistes figuerencs, empordanesos i d’àmbit nacional i internacional, tots ells amb trajectòries plenament consolidades. Entre aquestes obres cal destacar les d’alguns artistes reconeguts com Leonard Beard, Yamandú Canosa, Narcís Costa, Patricia Dauder, Gabriel, Dora García, Albert Gusi, Antoni Miralda, Anna Marín, Mireya Masó, Josep Ministral, Jordi Mitjà, Mabel Palacín Carlos Pazos, Carme Sanglas, Manuel Saiz, Gino Rubert, Torres Monsó o Zush, entre altres.

Donat el caràcter pluralista del museu la programació anual de les exposicions temporals, presenta alternativament exposicions de recerca en temes de història local i patrimonial, com també la recuperació d’artistes i personatges rellevants per la ciutat i la comarca. Les exposicions d’art contemporani tenen un lloc destacat dins la programació del museu.

abstract
  • El Museu de l’Empordà és una institució multidisciplinar, creada i vinculada a l’Ajuntament de Figueres, dirigida a la recerca, conservació i difusió del patrimoni cultural, local i comarcal que organitza i presenta exposicions i activitats, dedicant una especial atenció a les exposicions de caire patrimonial i a la creació artística contemporània.
  • Art, arqueologia, creació, contemporani, col·lecció, exposicions, artistes, Empordà, Figueres.